Årsmelding for Open Access

OA logo

Uken 21.-27. oktober er Open Access Week 2013. Open Access Week er en global serie med arrangementer der særlig akademia og forskningsmiljøer kan få kunnskap om Open Access. Denne uken holdes det mange arrangementer som du kan delta i, både fysisk og virtuelt.

I samband med uka kan det passe å ta et tilbakeblikk på utviklingen innen Open Access det siste året. Her er et lite utvalg:

  • EU-kommisjonen utga en rapport som sa at Open Access nå er ved et «tipping point» (dvs. et tidspunkt når en gruppe kollektivt endrer adferd og adopterer en praksis som tidligere bare har vært benyttet av et fåtall, jf. sosiologen Malcolm Gladwell). Blant annet vises det til at 40 % av alle fagfellevurderte vitenskapelige artikler publisert mellom 2004 og 2011 nå fritt tilgjengelig på nettet.
  • CC utviklet en en serie lysbilder for å forklare dagens kommersielle publiseringsituasjon og hvordan overgang til Open Access vil fremme tilgangen til, og gjenbruken av, forskning.
  • The Public Library of Science (PLOS), sammen med Figshare, annonserte et partnerskap som vil tillate forfattere som publiserer i PLOS-tidsskrifter å dele sine data gjennom Figshare.
  • Lovforslaget Fair Access to Science and Technology Research Act (FASTR) ble fremmet i Representantenes hus og i Senatet USA. FASTR vil kreve at føderale institusjoner med årlige ekstern finansiering på 100 millioner dollar eller mer sikrer publikum fri nettilgang til forskningsartikler som stammer fra eksternfinansiert forskning senest seks måneder etter publisering i et fagfellevurdert tidsskrift.
  • Det hvite hus har utstedt en direktiv om offentlig tilgang til forskningsresultater produsert av føderale byråer. De etatene som omfattes av direktivet må «sikre at publikum kan lese, laste ned og analysere i digital form endelige fagfellevurderte manuskripter eller endelige publiserte dokumenter innen et tidsrom som er hensiktsmessig for hver type forskning utført av, eller finansiert av, av etaten.» Detaljene omkring implementering var forventet 22. august 2013, men er fortsatt ikke tilgjengelig for publikum. I tillegg annonserte Det hvite hus et dekret til støtte for åpne data, og lanserte Project Open Data. Det siste er et initiativ basert på åpen kildekode som søker innspill og samarbeide med hensyn til hvordan den føderale regjeringen skal forvalte åpne data. Til dags dato har det vært gjort mye godt arbeide i Project Open Data,, men det er fortsatt noen uløste spørsmål omkring lisensiering (eller frie verktøy) som er hensiktsmessige for data produsert av den føderale regjeringen.
  • I USA har det dessuten vært flere lovforslag på delstatsnivå som har vært fremmet for bedre offentlighetens tilgang til offentlig finansiert forskning. Et eksempel på dette som for øyeblikket er under behandling er lovforslaget «California-AB 609-the California Taxpayer Access to Publicly Funded Research Act.
  • The University of California vedtok retningslinjer for Open Access. Disse retningslinjene omfatter 8000 vitenskapelig ansatte som forfatter omkring 40000 artikler hvert år.
  • Det britiske forskningsrådene (Research Councils UK – RCUK) vedtok egne retningslinjer for Open Access. Det har imidlertid vært noe forvirring omkring hva lisensvilkårene uttrykt i disse retningslinjene innebærer. I en rapport kritiserer parlamentsmedlemene som utgjør The Business, Innovation, and Skills Committee disse retningslinjene og oppfordrer RCUK til å revurdere flere aspekter, inklusive anbefalingen av «gull OA», aksepten av lange embargo-perioder, og de anbefalte lisensieringsalternativene.
  • PLOS lanserte Accelerating Science Award Program (ASAP). Dette er en høyprofilert pris som vil belønne personer har anvendt eller re-mikset forskning – publisert som Open Access – for å realisere innovasjon innenfor naturvitenskap, medisin eller teknologi. De tre vinnerne av prisen er profilert på PLOS-bloggen.

Oversatt av Gisle Hannemyr fra The past year in Open Access. Tilgjengelig under CC BY 3.0.